Parkinson symptomen


Wat zijn de Parkinson symptomen nu precies? Symptomen van Parkinson zijn verschillend van aard. Ze kunnen zowel motorisch als niet-motorisch zijn.

De klachten die ontstaan door de ziekte van Parkinson hangen allemaal samen met het tekort aan dopamine in de hersenen. Dopamine heeft een zeer belangrijke rol bij beweging (motoriek): het zorgt ervoor dat bewegingen vloeiend verlopen, dat ze op tijd beginnen en op tijd weer eindigen. Een tekort aan dopamine kan daardoor leiden tot bewegingsproblemen, zoals bijvoorbeeld beven (ook wel tremor genoemd) rigiditeit of traagheid. We noemen dit motorische symptomen.

Daarnaast is dopamine ook nodig voor andere processen in de hersenen en het lichaam. Door een verstoring van het dopamine-evenwicht kunnen er klachten optreden zoals stemmingsstoornissen, maar ook problemen met de werking van de blaas en de darmen. Deze klachten noemen we niet-motorische symptomen.

Beginnende Parkinson symptomen

Symptomen in de begin fase van Parkinson verschillen met die van symptomen in de gevorderde fase. Hieronder zie je welke symptomen mensen in het beginstadium van Parkinson als het vervelendst ervaren.

Gevorderde Parkinson symptomen

Over het algemeen vallen in het begin van de ziekte van Parkinson vooral de motorische klachten op, omdat deze meer uitgesproken en herkenbaar zijn, terwijl de non-motorische symptomen later in de ziekte meer als vervelend worden ervaren.

Oplossingen vinden

Welke symptomen voor jou het vervelendste zijn, hangt uiteraard af van jouw persoonlijke situatie. Als een bepaalde klacht er bijvoorbeeld voor zorgt dat je jouw hobby niet meer kunt uitoefenen, heeft dit een grote invloed op jouw plezier in het leven. Het is goed om op zoek te blijven gaan naar oplossingen, zodat je zo veel mogelijk van het leven kunt genieten en de dingen kunt blijven doen die belangrijk zijn voor jou. Want daar gaat het uiteindelijk om: doen wat er voor jou en jouw naasten toe doet.

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over

%d bloggers liken dit:
Enable Notifications OK No thanks