Bij N’Joy Healthy Sports werken wij niet met high-tech apparatuur. Wij hebben meerdere drukbanken, een cable crossover, een powercage, squatracks, meerdere fietsen, een hardloopband, een traploper, dumbbells, kettlebells, medicine- en slam ballen, weerstandselastieken en nog veel meer waar enorm veel resultaat mee te behalen is.

We trainen bijna iedereen allround op atletische kracht, spierkracht, snelheid, reactievermogen en conditie, uiteraard afhankelijk van ieder zijn of haar doel(en).

Je zult ervan versteld staan hoe effectief je kunt trainen en hoeveel resultaat je boekt. Daarbij zal je meer gemotiveerd raken en wordt het makkelijker om je trainingen vol te houden.

Hoe mooi en aantrekkelijk die high-tech apparatuur in je sportschool er ook uit ziet, veel fitter zul je er echt niet van worden. Je belast je rug en gewrichten meer dan nodig gezien de voornamelijk zittende houding. Daarnaast lukt het je met apparaten niet om natuurlijke bewegingspatronen uit het dagelijks leven en/of sport na te bootsen.

Eigenlijk moeten we allemaal weer terug naar het onbevangen bewegen toen we jong waren. Door bijvoorbeeld automatisering werkt men nu meer vanuit huis en / of van achter een bureau en dat komt onze flexibiliteit ook niet ten goede. Ga meer met losse materialen als halters, dumbbells, kettlebells en medicine ballen aan de slag en bereik een sterk, fit en vooral blessurevrij lichaam d.m.v. functionele krachttraining.

Sterker en sneller worden, spiermassa opbouwen, het stimuleren van nieuwe spiergroei, het vergroten van de flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit, een hoge vetverbranding creëren en de eigenschappen van een atleet ontwikkelen is de wens van de meeste sportschoolbezoekers.

ATLETISCH?

Voor een atletisch, snel en krachtig lichaam zonder klachten en / of blessures moet je oefeningen doen die zorgen voor kracht, explosiviteit en stabiliteit waarbij het element van conditionering onmisbaar is.

Maak gebruik van losse materialen en kies voor oefeningen zoals bankdrukken, optrekken, deadliften, squats en rows. Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen en gebouwd om snelheid, kracht en explosiviteit te leveren! Springen, gooien met slamballs en sprintjes trekken zijn all part of the game.

Je kunt hartstikke sterk zijn, maar je hebt er niets aan als je niet snel en explosief kan bewegen.

Train daarom altijd als een atleet en niet als een 70 jarige klaverjasser, sorry pa! 

MODERNE APPARATEN OF JUIST NIET?

Stap een beetje fitnesscentrum binnen en je begeeft je in een waar paradijs superdeluxe krachtapparatuur cardio apparaten uitgerust met een eigen audio- en video installatie al dan niet gecombineerd met tags, polsbanden en allerlei andere technische snufjes. Ik bespeur bij mijzelf ook een vorm positieve jaloezie maar toch maken deze moderne, mooi vormgegeven apparaten niet dat je efficiënter traint en/of meer resultaat boekt. Integendeel, veel mensen die zich aanmelden bij een sportschool haken weer af juist vanwege het eindeloze terugkerende saaie rondje.

Hoe wordt trainen dan wel motiverend en efficiënt?

PUUR FUNCTIONEEL TRAINEN!

Functioneel trainen, waarbij niet het apparaat maar het menselijk lichaam en zijn natuurlijke bewegingspatronen de basis vormen. Trainen met losse materialen zoals halters, dumbbells, kettlebells, ballen en weerstandselastieken i.p.v. op apparaten die al minstens de helft van het werk doen. Je traint en stimuleert de natuurlijke bewegingen, je gebruikt meerdere (grote) spiergroepen tegelijk en je verbetert je stabiliteit en conditie.

Jouw beloning voor al je inzet; een lichaam dat minder blessure gevoelig is en daardoor hoger belastbaar, kracht en conditie die met merkbare sprongen vooruit gaat en niet te vergeten, een hoog calorieën verbruik.

Waarom?

Bij cardio denken we nog steeds aan rijen loopbanden en fietsen terwijl je bij conditionering meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint. Doe bij voorkeur krachttraining zodat je hartslag flink stijgt en dit een efficiënte manier wordt om zowel je spieren als uithoudingsvermogen te trainen. Je vetverbranding krijgt een enorme boost en je stofwisseling blijft in standje hoogste versnelling staan!

Veel (top)sporters, coaches en trainers onderkennen al jaren de vele voordelen van functionele training alleen de huidige reguliere sportscholen willen ons anders doen geloven. Waarom? Het is veel makkelijker om een loopband of roeiapparaat uit te leggen …

GEBRUIK VOORNAMELIJK GEEN MACHINES

Bij elke vorm van sport kun je een blessure oplopen. Door je zwakkere spieren te lacaliseren kun je blessures voorkomen. Trainen op apparaten lijkt daarbij de meest veilige manier van trainen, maar de niet-functionele bewegingen gecombineerd met de hoeveelheid gewicht die je eraan hangt, kunnen juist blessures veroorzaken.

De huidige ‘bodybuilders’ trainen hun spieren veelal met gebruik van machines en geïsoleerd om ze groter en sterker te maken. Eigenlijk was bodybuilding vroeger dus een stuk functioneler dan tegenwoordig. Inmiddels is er voor iedere spier wel een apparaat bedacht om die ene spier geïsoleerd mee te trainen. Voor het beoefenen van andere sporten of je dagelijkse bewegingen heeft dat totaal géén zin.

Je moet juist de bewegingen trainen die ook in het dagelijks leven voorkomen. Dat houdt je scherp; je hersenen werken niet met afzonderlijke spieren, maar met bewegingen van meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Overigens heeft dat niets te maken met het controleren van een spier tegelijk. Bij trainen op apparaten worden alleen de “grote” spieren getraind en kleine stabiliserende spieren niet of nauwelijks. Zo ontstaat er juist een disbalans tussen de spieren, met een blessure als gevolg …

Leuk dat je op een apparaat 250 kg met je benen weg kunt duwen maar bij het optillen van de boodschappentas schiet het in je rug. Je benen en billen zijn dankzij het apparaat sterker geworden, maar je onderrug heb je overgeslagen….

Voorbeeldje: bij squatten train je de benen, billen en onderrug. Bij deze oefening is je onderrug zelfs de zwakste schakel; het gewicht dat je kunt “dragen” wordt bepaald door de kracht in je onderrug. Dat betekent dat je benen en billen pas een bepaald gewicht kunnen verzetten als je rug dat gewicht aankan.

Bij het uitvoeren van de squats word de onderrug steeds sterker en kun je meer gewicht gebruiken. Als je enkel op machines traint zal je onderrug zwak blijven en kun je er een rondje hernia aan toevoegen!

CONCLUSIE

Op high-tech apparaten trainen doet het goed op feesten en partijen als imagebuilder maar echt functioneel is het niet. Je zult nog steeds er zelf hard voor moeten werken.

En wij? Wij helpen je daar graag bij!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen
%d bloggers liken dit:
Enable Notifications OK No thanks