Een onderzoek naar een nieuwe toedieningsvorm van apomorfine bij mensen met de ziekte van Parkinson (CHDR1933 deel B)

8 juni 2022

Veel mensen met de ziekte van Parkinson gebruiken medicijnen om symptomen zoals traagheid, stijfheid en trillen te onderdrukken. Deze medicijnen kunnen meerdere keren per dag genomen worden om een blijvend effect te houden. Toch ervaren veel mensen dat ze, bijvoorbeeld vlak voor een nieuwe dosering, een verergering van hun parkinsonsymptomen krijgen.

Zo’n moment van verergering van klachten noemen we een OFF periode. Apomorfine is een geregistreerd geneesmiddel voor het behandelen van zulke OFF momenten. Apomorfine wordt gegeven als een injectie of via een infuus onder de huid. Deze manier van toedienen kan nadelen met zich meebrengen, zoals het ontstaan van verhardingen en pijn op de prikplaats. In Amerika wordt apomorfine ook onder de tong gegeven als een soort snel oplossend tablet. In dit onderzoek wordt een nieuwe toedieningsvorm van apomorfine onderzocht, namelijk een spray waarmee apomorfine op de binnenkant van de wang gespoten kan worden (hierna apomorfine spray genoemd). Deze spray is eerder al aan 12 mensen met de ziekte van Parkinson gegeven. 

Wie kunnen deelnemen?

Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen tussen de 30 en 85 jaar met de ziekte van Parkinson, die bekend zijn met OFF momenten.

Wat is het doel van het onderzoek?

Onderzoeken hoe veilig de nieuwe apomorfine spray is en hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt bij mensen met de ziekte van Parkinson. De spray wordt vergeleken met een apomorfine oplostablet onder de tong (goedgekeurd voor gebruik in Amerika).

Wat wordt er van u verwacht?

Voor deelname komt u langs voor een informatiegesprek en een medische keuring (duur: 3 uur). 

  • Deze afspraak vindt plaats op het keuringscentrum van het CHDR te Bargelaan 10 in Leiden, direct naast Centraal Station Leiden. Het keuringscentrum is zowel met de auto (gratis parkeren) als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. 

Het onderzoek bestaat uit 3 bezoeken (duur: 8 uur), het innemen van thuismedicatie (een periode van 7 dagen). Het onderzoek wordt afgerond met een telefonische nakeuring. 

  • De bezoeken vinden plaats op het onderzoekscentrum van het CHDR te Zernikedreef 8 in Leiden. Bij het onderzoekscentrum kunt u gratis parkeren. Het CHDR ligt dichtbij het Centraal Station Leiden (ongeveer 15 minuten loopafstand).

Wat is de vergoeding?

Voor deelname ontvangt u een vergoeding van €739,- en een reiskostenvergoeding van €0,19 per km.

Interesse in deelname?

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Kijk dan op Proefpersoon.nl/Parkinson (algemene informatie over Parkinson onderzoeken op het CHDR), of Proefpersoon.nl/Parkinson-1933b (informatie over dit onderzoek). Alvorens u besluit om deel te nemen, wordt u eerst voorgelicht. Heeft u naar aanleiding van deze oproep nog vragen? Dan staan wij u graag te woord. Wij zijn bereikbaar via het e-mailadres parkinson@chdr.nl en telefonisch via 071-524 64 64 (op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur).

%d bloggers liken dit:
Enable Notifications OK No thanks